Едно чудесно място
за вашата почивка.

Твърдица

За областта

Община Твърдица е разположена в северозападната част на Сливенска област. От север границата й минава по билото на Елено - Твърдишкия дял на Стара планина, на юг достига до Средна гора.

В релефа й се редуват живописните склонове на планината, с проломите на реките, тучната свежест на Твърдишката и Шивачевската котловина, красиви местности около река Тунджа и бреговете на яз.Жребчево.

Твърдица център


Днес за славното минало говорят руините на крепостта-твърдина, даваща името на Твърдица; църквата - светиня „Света Петка” - архитектурен паметник на културата; множеството могили и некрополи на територията на цялата община, съхранените в народната памет предания и легенди, свързани с местности и смели народни чеда, отстоявали през вековете свободата й.

Посетете Твърдица през пролетта и станете част от Регионалния детския фолклорен празник „Пролетни игри и обичаи –Цветница”. От 1994 год. до днес той се утвърждава и развива като празник на пролетната обредност на етническите общности, живеещи на територията на общината. Негов домакин е Народно читалище „Св.Св.Кирил и Методий 1914”, гр.Твърдица. Провеждането му всяка година се съпътства от конференции, етнографски изложби, конкурс за обредни хлябове и др.

Скоковете

Забележителности

Язовир Жребчево - подходящ за риболов и пикник е на 5 минути с автомобил.
Църква „Света Петка“ – паметник на културата със своите стенописи
Пещера Мъгливия сняг – започва с пропаст над 100 м – проучена от спелеолози в частта си от 3500 м
Скоковете – каскада от три водопада
Градището – средновековна крепост – северно от града
Хайдушка поляна – сборище на хайдушките чети през владичеството – Панайот Хитов, Пейо Буюклията, Злати Калъчлията и др.
Орлов камък – мястото, на което е било старото селище Твърдица
Ливадките – местност на билото на Балкана с езеро
Скали Твърдица край остров Гринуич, Южни Шетландски острови са наименувани в чест на град Твърдица


Гр. Твърдица

Твърдица се намира на 60 км. от Стара Загора и на 40 км. от Сливен. Намира се в планински район. Оттук започва известният Твърдишки проход с живописните меандри на Твърдишката река. 

© Всички права запазени 2019 | Къща Марияна | Изработка ФиУеб ЕООД